Etikk og miljøLivsstil

Plastfri juli, hvordan har det gått så langt?

Karoline1 comment1442 views
Plastic Free July Action Picker

Hva skal man si? Vi er 11 dager ut i juli, og plastfriutfordringa har bydd på både seire og nederlag, og mange utfordringer. Jeg skal prøve å dele noen av de tankene jeg har hatt de siste dagene, og kanskje komme med et tips eller to for å få en mer plastfri hverdag.

Jeg startet måneden ved relativt godt mot. Fra før av hadde jeg gått til innkjøp av nettingposer til grønnsaker, og jeg hadde gjort litt research på hvor jeg kunne handle emballasjefritt i nærområdet. Heldig som jeg er har jeg en grønnsakshandel ikke langt fra der jeg trener, som jeg har gått forbi mange ganger og tenkt masse på at jeg burde besøke. Og juli ble måneden. At jeg endelig kom meg dit har vært en av de store seirene så langt denne måneden.

Hvorfor så mye plastikk!?

Midt uti den første uka fikk jeg en pakke i posten. Dobbelt plastinnpakka sengetøy jeg hadde bestilt noen uker tidligere. Akkurat det føltes som et lite nederlag. Jeg hadde allerede fylt en blå pose, og nå stod den der og lyste mot meg. I tillegg hadde jeg gått tom for eddik, som jeg bruker som skyllemiddel når jeg vasker klær, og de fleste eddikflasker er ikke plastfri. Jeg fikk derfor ikke brukt det nye sengetøyet engang.

På lørdagen derimot heiv jeg på meg sekken for en tur inn til sentrum. Jeg hadde flere mål for dagen. Sjampo og balsam, deodorant og eddik. Og alt skulle helst være fritt for plastemballasje. På Lush fant jeg sjampo og balsam i fast form, og helt uten plast, men deodoranten jeg skulle ha var de tom for. Den største seieren var imidlertid da jeg hadde funnet veien til Mølleren Sylvia, og fant nettopp eddik i ”løsvekt”.

Sjampo og balsam fra Lush

 

Jeg må helt ærlig innrømme at det var med en viss stolthet jeg dro hjemover den dagen. Og det kan godt hende at du tenker at dette ikke var så fryktelig mye, men for å skjønne hvorfor dette var fryktelig mye for meg trengs det en del bakgrunnsinfo som ikke passer inn her. For å ta det kort. Når man har en så sterk angst for å drite seg ut og å gjøre noe feil at man foretrekker å holde seg hjemme til alle døgnets tider. Da er det en ikke så liten mestringsfølelse i det å troppe opp med egen glassflaske som man fyller opp selv, med stor risiko for søling og utdriting, og det som verre er. Og jeg gjorde det likevel.

Nyttige produkter for å bli mer plastfri

Noen tiltak for å bli mer plastfri hadde jeg starta med allerede før juli var her, som for eksempel Bee’s Wrap. Bee’s Wraps er kanskje det produktet som har gjort mest for min plastreduskjon siden jeg starta med denne bevisstgjøringen. Der jeg tidligere brukte plastposer rundt ost, eller påbegynte grønnsaker bruker jeg nå Bee’s Wraps. Jeg bruker det som mellomlegg i matboksen, eller bare til å pakke inn lunsjen i. Nesten all plast på kjøkkenet er nå erstattet med dette geniale produktet.

Det andre jeg gikk til anskaffelse av for en tid tilbake var tannbørster i bambus. Bambustannbørster dukker opp stadig flere steder, nå kan man til og med få kjøpt de på Rema 1000, og er et godt alternativ til plasttannbørstene. I tillegg hadde jeg kjøpt sugerør i stål, som jeg har med meg til smoothien min og ellers har i sekken sånn i tilfelle.

Plastfri shopping

Forbedringspotensial

Det er ett helt tydelig forbedringspotensial. Det går på dette med fisk og kjøtt. Som tidligere nevnt er det en litt høyere terskel for meg å gå utenfor komfortsonen enn det er for mange andre. Og akkurat det å skulle troppe opp i ferskvaredisken og dra fram en matboks for å få kjøttet mitt i den, har jeg foreløpig ikke klart å få meg til å gjøre. På den andre siden har et resultat av dette blitt at vi denne uka har minst to kjøttfrie middager, og to middager basert på det som ligger innerst i fryseren. Aldri så galt at det ikke er godt for noe der altså.

Det har på ingen måte vært enkelt så langt, og mer enn en gang har jeg virkelig følt at jeg har feila. Det er da det har vært til stor hjelp å følge sider som plasticfreejuly på facebook eller andre sosiale kanaler. Én ting er det å få motivasjon og inspirasjon av å se hva andre gjør for å bli mer plastfri, en annen ting er det å bli påminnet om at det ikke er noe som heter å feile når det kommer til et sånt prosjekt. For uansett hvor mye eller lite man gjør, har man gjort et bevisst valg idet man bestemte seg for å gå inn for å bruke mindre plast og det er en seier i seg selv.

Karoline
Jeg har jobbet i ARK Bokhandel siden 2009, og har en mastergrad i litteraturformidling fra Universitetet i Oslo. Jeg prøver å lese bøker i forskjellige sjangre, men ender altfor ofte opp med samtidsromaner av norske forfattere.

1 kommentar

Leave a Response

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.