KulturLitteraturMånedsoppsummeringer

Mars måned i bøker, hvilke jeg leste og hva jeg likte

Karoline1 comment973 views
Erik EikehaugFOTO: JULIE PIKE/GYLDENDAL

Mars måned ble en relativt bra lesemåned for min del. Jeg er ganske fornøyd med at jeg har satt meg et mål og at jeg, for en gangs skyld, ser ut til å nå det målet uke etter uke. Ikke det at jeg er så streng med meg selv når det kommer til lesemålene mine, det hadde nok tatt bort mye av gleden.

Jeg leste 4 bøker i mars. Tre skjønnlitterære bøker, én av dem en ungdomsbok og én sakprosabok. Samtlige har fått fire stjerner av meg på Goodreads. Her er de:

James Franco spytter når han snakker
av Erik Eikehaug

Jeg gikk inn i mars 100 sider inn i det som muligens er årets mest omtalte debutbok (så langt). Den har i hvert fall vært mye snakka om, og sånt blir lagt merke til. Da var det heller ikke så rart at jeg begynte å lese boka med visse forventninger. Og denne gangen ble jeg heldigvis ikke skuffa. Ok, kanskje har fortelleren meg på kroken allerede med en rekke gjenkjennelige 90-tallsreferanser, men så har det jo også mye å gjøre med hvordan disse er skrevet. Teksten er full av glitrende metaforer, særheter og humor, og er samtidig hjerteskjærende trist.

Guttene av Jessica Schiefauer

Guttene

Den eneste ungdomsromanen jeg leste i mars var Guttene, som tilfeldigvis dumpet ned i hendene mine. Og uten at jeg hadde lest noe om den på forhånd snek den seg fremst i lesekøen. Tidligere har jeg reagert negativt på fantastiske innslag i ellers ”vanlige” skjønnlitterære romaner (les om Norma av Sofi Oksanen her), men jeg har også vært tydelig på at jeg absolutt tror dette kan gjøres på en troverdig måte. Og nettopp det er tilfelle med Guttene, som var så fin og brutal, og ikke minst så veldig viktig.

Bungalow av Inghill Johansen

Denne lille boka la jeg merke til allerede da den første gang ble utgitt i januar i fjor, men det var ikke før den kom i pocketutgave at den fikk bli med meg hjem. Og i stedet for å ønske at jeg leste den før, tenker jeg at jeg leste den på akkurat riktig tidspunkt. Denne boka er et lite kunstverk, fylt med hverdagslige betraktninger formulert i et så vakkert og dempet språk at det smyger seg under huden på en.

Det var noe helt enkelt, et slags filter eller klede som alle hadde råd til å skaffe seg, og som for alltid ville gjøre slutt på plagene. I drømmen på jeg ham skaffe meg noe lignende. Det vil si noe tynt, hvitt jeg kunne legge over meg så virkeligheten ble helt ren og lett å bære.

Gleden med skjeden
av Nina Brochmann og Ellen Dahl

Årets store snakkis? Gleden med skjeden har ligget i lesebunken siden den ble utgitt. Det var ikke noen tvil om at jeg skulle lese denne boka, spørsmålet var vel heller når. Og mars skulle bli måneden. Et av mine lesemål for året er å lese mer sakprosa, og hvis de neste bøkene jeg leser er som denne, blir det ikke så altfor vanskelig. Informativt og morsomt på en og samme tid. Det var ikke bare én gang at jeg avbrøt samboeren midt i et spill for entusiastisk å fortelle noe nytt jeg hadde lært om livmor eller mens, eller noe annet interessant om kvinners underliv som jeg ikke visste fra før.

Når mars går over i april

Før mars var over hadde jeg nok en gang tatt fram Et lite liv av Hanya Yanagihara som jeg begynte å lese på i september. Det var ikke bokas feil at jeg la den ifra meg, for spesielt karakterene har levd i meg siden jeg begynte å lese den. Jeg var nok bare ikke klar for en 800-siders murstein akkurat da, men kanskje nå..? Jeg er i hvert fall godt i gang. I veska har jeg med meg Enkle atonale stykker for barn som vant P2-lytternes romanpris og som nettopp har kommet. Jeg har tro på at april kan bli en like bra lesemåned som mars.

Karoline
Jeg har jobbet i ARK Bokhandel siden 2009, og har en mastergrad i litteraturformidling fra Universitetet i Oslo. Jeg prøver å lese bøker i forskjellige sjangre, men ender altfor ofte opp med samtidsromaner av norske forfattere.

1 kommentar

Leave a Response

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.