Etikk og miljøLivsstil

Etisk og miljøvennlig mote. Noen favoritter

Karoline1 comment1955 views
People Tree - et godt valg for etisk og miljøvennlig mote

Da jeg skrev om å ta mer miljøvennlige og etiske valg, skrev jeg at jeg de siste årene har blitt mer bevisst på hvem som lager klærne mine. Nå som vi går mot slutten av Fashion revolution week passer det derfor bra å skrive litt om noen av favorittene jeg har fått i løpet av disse årene når det kommer til etisk og miljøvennlig mote.

I en periode for noen år siden var det plutselig svært mye fokus på hvem som lager klærne vi kjøper og går med. Serier som Sweatshop hadde en stor påvirkning på meg, og Framtiden i våre hender har fortsatt et stort fokus på dette problemet. Jeg har derfor blitt mer bevisst på hvem som lager klærne jeg kjøper, og hvilke forhold de arbeider under. Jeg er dessverre ikke veldig flink til å kjøpe brukt. Noe av årsaken er at jeg ofte føler at jeg har en kropp som det ikke er så lett å finne bruktklær til. Det jeg måtte finne i min størrelse er som regel ikke min stil rett og slett. Når det er sagt, jeg kan bli mye flinkere til i det minste å prøve å finne noe som kan passe også meg.

Etisk og miljøvennlig mote

Det jeg derimot har blitt flink på er å undersøke hvordan klærne jeg kjøper blir produsert, og har allerede fått meg noen favorittmerker. Noen av dem har jeg handlet en del hos, andre er jeg en relativt fersk kunde hos.

People tree har blitt mitt favorittmerke når det kommer til etisk og miljømessig bærekraftig mote. De har et bredt utvalg av kjoler, topper og bukser til både menn og kvinner, og det er her jeg har funnet flere av yndlingsplaggene mine.

Mud Jeans selger først og fremst jeans, som er laget av 100% GOTS –sertifisert bomull. Her kan man også lease jeans, og hvis man sender inn sine gamle bukser får man 200 kr i pant. Så langt har jeg kjøpt to bukser fra Mud Jeans og vært veldig fornøyd med begge to. Er man så heldig å bo i nærheten av Stavanger kan man stikke innom butikken deres, og bor man i Oslo kan man få tak i Mud Jeans på Libe på Sagene.

Etisk mote
Jakke fra Emily & Fin, kjole fra People Tree, strømpebukse fra Swedish Stockings og sko fra Veja.

Emily and Fin er et britisk merke som selger noen av de fineste kjolene jeg har. Jeg har fullstendig forelsket meg i deres Lucy-kjoler. Denne sommeren har jeg også kjøpt en bomberjakke fra dem, som er like fin og har like bra kvalitet som kjolene. De er bevisste på at klærne deres skal produseres i et trygt arbeidsmiljø, og har tett kontakt med leverandører og samarbeidspartnere.

Veja er et fransk skomerke som jeg nylig oppdaget, og som jeg fikk mitt første skopar fra for bare noen dager siden. Det er ikke lett å finne skomerker som er så etiske og miljøvennlige som man skulle ønske, men Veja gjør mye bra og er særlig opptatt av åpenhet. Da jeg la inn min første ordre hos de gikk jeg for deres veganske Wata, som jeg så langt er fornøyd med. Noen av modellene fra Veja kan man også få tak i hos Libe.

Jeg har også fått noen favoritter når det kommer til etisk produsert undertøy som Happy Socks og Swedish stockings. Hos I go green kan man også kjøpe blant annet sokker. Og når jeg nå skulle ønske meg ny sekk til bursdagen min satte jeg en fra EST WST Collective på ønskelista, og håper på at det ønsket blir oppfylt.

Ellers har Framtiden i våre hender en fin liste over butikker som selger etisk og miljøvennlig mote.

Det er alltids en bakside

Det er et ”men” når det kommer til flere av disse merkene. Mange av de befinner seg ikke i Norge, og stadig vekk å få pakker tilsendt fra diverse plasser i verden er ikke så miljøvennlig. Jeg er derfor bevisst på at det ikke bare er å kjøpe, bare fordi klærne er etiske og miljøvennlige. Jeg er fortsatt veldig opptatt av overforbruk, og kommer alltid til å være en sånn som gjør store innkjøp en til to ganger i året når jeg virkelig har behov for nye klær.

Det eneste som gjenstår er å finne etiske og miljøvennlige bh-er, så har du noen tips til hvor man kan få tak i det, kom gjerne med dem.

Karoline
Jeg har jobbet i ARK Bokhandel siden 2009, og har en mastergrad i litteraturformidling fra Universitetet i Oslo. Jeg prøver å lese bøker i forskjellige sjangre, men ender altfor ofte opp med samtidsromaner av norske forfattere.

1 kommentar

Leave a Response

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.