Barne- og ungdomsbøkerBokanmeldelser

ARKs barnebokpris 2018: Vi skulle vært løver

Karoline1 comment597 views
arks-barnebokpris-nominerte-2018

Nå er det ikke lenge til ARKs barnebokpris for 2018 skal kåres av 10 000 femte– sjette–og sjuendeklassinger fra skoler over hele landet. I den forbindelse tenker jeg at det kan være aktuelt å ta en nærmere titt på de nominerte bøkene. Neste bok i rekka er Vi skulle vært løver av Line Baugstø.

Er det noe årets nominerte til ARKs barnebokpris ikke mangler er det viktige temaer med klare, gode budskap. Vi skulle vært løver av Line Baugstø er kanskje en av de viktigste blant de nominerte.

Vi skulle vært løver handler om Malin, som en dag får en ny jente i klassen, Leona. Hun bestemmer seg fort for at Leona skal bli hennes nye venninne. Det tar ikke lang tid før de blir kjent med hverandre, men det er stadig noe som skurrer ved Leona. Hun er vag når Malin spør om hennes tidligere skole, og årsaken til at hun har flytta. I garderoben etter en gymtime skjer det noe som skal sette hele vennskapet på prøve. Malin må ta et vanskelig valg, skal hun støtte Leona og risikere å bli utstøtt fra klassemiljøet?

Stereotypisk «bad guy»

Vi skulle vært løver av Line Baugstø
Aschehoug Forlag

Som jeg allerede har vært inne på i omtalen av Nørd, må det tilsynelatende alltid være en pen, populær jente som styrer klassen og bestemmer hva alle skal mene om både det ene og det andre. Ofte har de også rike eller i det minste ressurssterke foreldre, som de kan true med hvis noe ikke går som de ønsker. Jeg opplevde også dette i boka Syden, som kom ut for en liten stund siden. Vi skulle vært løver er ikke noe unntak. I denne historien er det Sarah som er ”the bad guy”.

Oppførselen til Sarah er så ubehagelig at jeg ble uvel mens jeg leste. Hun er sjefete og overbeviser lett hele klassen om at Leona ikke hører til blant dem. Samtidig som jeg blir sint på Sarah, blir jeg også oppgitt på vegne av de pene, populære jentene. De har lett for å settes i bås. Ofte blir mobbing forklart med dårlig hjemmemiljø, eller andre faktorer som kan være årsak til mobbing. Det finner vi ikke i Vi skulle vært løver. Sarah er rett og slett bare slem. Gjør vi oss selv en bjørnetjeneste ved stadig vekk å gi skurkerollen til pene, populære jenter?

”Og dermed er jeg en del av gjengen. Jentene i klasse 7A står samlet nå. Det er oss mot Leona” s. 80.

Gåsehudøyeblikk

Til tross for at man kan stille spørsmål ved den stereotypiske ”bad guy”-en, at Sarah gir meg så mye ubehag viser hvor godt skrevet Vi skulle vært løver faktisk er. For det er ikke bare beskrivelsene av det negative som vekker følelser hos meg. Forholdet mellom Malin og Leona er rørende, og Malins indre konflikt nervepirrende. Også syns jeg ikke vi skal glemme Amina. Flotte Amina som vil være venn med alle og som står opp for de som er svakere. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg ønsket at jeg selv var en Amina.

Vi skulle vært løver er et viktig bidrag til barnelitteraturen. Den tar opp et aktuelt tema som vi ikke finner så mye litteratur om. Jeg er oppriktig glad for at denne boka er nominert til ARKs barnebokpris. Hvis den ikke vinner, er det likevel tusenvis av barn som kommer til å lese denne og forhåpentligvis lære noe om å være født i feil kropp.

Les flere anmeldelser av bøkene som er nominert til ARKs barnebokpris her.

Karoline
Jeg har jobbet i ARK Bokhandel siden 2009, og har en mastergrad i litteraturformidling fra Universitetet i Oslo. Jeg prøver å lese bøker i forskjellige sjangre, men ender altfor ofte opp med samtidsromaner av norske forfattere.

1 kommentar

Leave a Response

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.