Barne- og ungdomsbøkerBokanmeldelserLitteratur

ARKs barnebokpris 2018: Nørd

Karoline1 comment649 views
arks-barnebokpris-nominerte-2018

Nå er det ikke lenge til ARKs barnebokpris for 2018 skal kåres av 10 000 femte– sjette–og sjuendeklassinger fra skoler over hele landet. I den forbindelse tenker jeg at det kan være aktuelt å ta en nærmere titt på de nominerte bøkene. Først ut er Nørd av Mina Lystad.

Som en person som er over gjennomsnittet opptatt av sosiale medier og som tar ordet «nørd» som et kompliment, fanget denne boka ganske umiddelbart oppmerksomheten min. Bokas vakre, rosa utseende gjorde ikke akkurat jobben noe vanskeligere.

Bok skrevet etter oppskrift

Nørd av Mina Lystad
Aschehoug Forlag

Nørd handler om Marie som går på ungdomsskolen. En dag får klassen til Marie i oppgave av læreren sin å poste noe i sosiale medier som kan ”ta av”. Og når Marie får hjelp av bestekompisen sin Espen til å lage små videosnutter hvor hun prøver å gjøre kule ting, men for det meste feiler, er det nettopp det som skjer. Det tar av. #nørd blir en internettsuksess, men med suksess følger også et visst ansvar. Hvor langt er Marie villig til å gå for å havne på godsida til de mest populære jentene i klassen, Heddy og Julia? Og hvor lett er det å gå over streken?

Det er ikke akkurat noe nytt og revolusjonerende tema som blir tatt opp i Nørd. Det er historien om den upopulære jenta som ikke har så mange andre ønsker enn å bli populær. Også er det selvfølgelig et par populære, litt slemme jenter som hun så gjerne skulle blitt venn med. Det handler om svik, om tilgivelse og om å få seg en skikkelig lærepenge. En oppskrift på en moralsk historie med et tydelig budskap. Og det er det egentlig ingenting i veien med.

Gjenkjennelig for de det gjelder

Det er likevel noe som skiller Nørd fra lignende historier. Forfatteren har tatt med seg denne velbrukte tematikken og satt det inn i et miljø barn og unge kan kjenne seg igjen i. For jeg må innrømme det, når det kommer til gode barne- og ungdomsbøker har vi lett for å strekke oss etter de bøkene vi selv leste som barn. Og det er rett og slett ikke godt nok. For vi hadde ikke internett på den samme måten. Vi hadde ikke sosiale medier og vi hadde ikke de samme utfordringene som kommer med den nye teknologien.

Jakten på internettberømmelse og ønsket om å bli det neste store på Youtube eller Instagram er en større del av ungdommers hverdag enn vi liker å tro. Og dette tror jeg er grunnen til at Nørd har blitt tatt så godt imot blant leserne som den har. De kjenner seg igjen i problemstillingen og handlingen er satt i et miljø de føler de er en del av.

Nørd har fått masse oppmerksomhet siden den ble utgitt. Det er derfor ingen overraskelse at boka er blant de nominerte til ARKs barnebokpris, om den når helt opp gjenstår å se.

Les flere anmeldelser av bøkene som er nominert til ARKs barnebokpris her.

Karoline
Jeg har jobbet i ARK Bokhandel siden 2009, og har en mastergrad i litteraturformidling fra Universitetet i Oslo. Jeg prøver å lese bøker i forskjellige sjangre, men ender altfor ofte opp med samtidsromaner av norske forfattere.

1 kommentar

Leave a Response

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.