Etikk og miljøLivsstil

Om å ta mer etiske og miljøvennlige valg

Karoline2 comments1187 views
Skog

En av de som inspirerer meg mye om dagen er Stine Friis og hennes etikkprosjekt. Hennes dedikasjon til å endre vaner til det bedre, og ikke minst dele det hun lærer og erfarer har fått meg til å tenke mer på egne valg når det kommer til etikk og miljø, og inspirert til å ville endre egne vaner.

Det er ikke sånn at jeg aldri har brydd meg om etikk og miljø tidligere, og at dette er noe komplett nytt for meg. Jeg har alltid vært veldig opptatt av at vi faktisk har etterkommere som også skal kunne leve på denne jorda, men handlingene mine gjenspeiler ofte ikke disse tankene. Det vil jeg gjøre noe med nå.

Selv om jeg har vært veldig bevisst på hva vanene mine gjør med denne planeten som vi alle bor på, er jeg som veldig mange av oss, veldig flink til å lage unnskyldninger for meg selv. P3 hadde en genial liten video om nettopp dette for en stund tilbake. Det finnes ingen grenser for hvor mange ”gode” unnskyldinger man kan finne på for å forsvare den sydenturen eller den siste shoppingturen, og det er ganske fascinerende hvordan hjernen vår fungerer når det kommer til dette. Mye jobb, tung periode, gjort noe man grudde seg til, er noen av unnskyldningene jeg kjenner igjen fra meg selv og som avgjør hvilke valg jeg tar. Disse unnskyldningene skal nå få en del mer motstand å bryne seg på.

Nye hobbyer, nye uvaner

For ett års tid siden begynte jeg å bli en del mer opptatt av sminke enn det jeg tidligere hadde vært. Jeg begynte å synes det var morsomt å sminke meg, og jeg ville gjerne utvide sminkekolleksjonen drastisk på kort tid. Ganske lenge nå har jeg kjøpt det jeg har hatt lyst på, uten å tenke så mye på dyretesting. For selv om jeg alltid har vært imot dyretesting og egentlig vært ganske opptatt av det, er det her disse unnskyldningene har fått størst spillerom. Ny sminke eller hudpleie har jeg ofte brukt som premier for meg selv når jeg har gjort noe jeg føler jeg er stolt av. Da har innsatsen min trumfa lidende dyr, og nettopp dette skal det bli en slutt på nå.

Det finnes alltid bedre alternativer til sminke og hudpleie, som ikke er testa på dyr. Dette kommer nok likevel til å bli det vanskeligste grepet å ta. Jeg har fått noen favoritter i løpet av det siste året, og noen kommer det nok til å bli hardt ikke å skulle gjenkjøpe når jeg blir tom. MEN det er bare sminke! Denne prosessen kommer jeg til å skrive mer om senere.

Hva jeg skal bli flinkere på framover

I tillegg til å bli bedre på valg av sminke og hudpleie, skal jeg også bli flinkere til å kutte ned på kjøttet. Vi har kjøttfri mandag, og jeg er som regel oppmerksom på hvor mye kjøtt jeg spiser til frokost, lunsj og kvelds. Jeg kan likevel bli enda bedre på dette. Særlig når jeg er sliten og ikke vil bruke lang tid på middagen er det lett å ty til kjøttmåltider. Her gjelder det å finne gode kjøttfrie alternativer, som heller ikke tar så lang tid eller krever så mye. Jeg tror ikke det skal være så vanskelig når jeg først går inn for det.

Og så til det jeg skammer meg mest over. Vi er rett og slett skikkelig dårlige til å resirkulere, og det er bare fordi vi er late. At det tar meg to minutter lengre å skylle den plastboksen for å hive den i plastsøpla, gjør at jeg ofte kaster den rett i restavfallet i stedet. Her finnes det faktisk ikke noen unnskyldninger, som sagt, det er kun latskap.

People Tree - et godt valg

Det jeg derimot allerede har blitt flinkere på er hvilke klær jeg kjøper og forholdene til de som lager klærne jeg kjøper jobber under. Om dette har jeg så mye å si, og flere tips å komme med, at jeg skal ta det i et annet innlegg.

Bedre valg i 2017

Dette er altså året jeg skal tenke mer på hva slags valg jeg tar når det kommer til etikk og miljø, og noen av disse erfaringene kommer jeg til å dele her. Jeg skal også prøve å være flink til å dele det når jeg ikke har vært så flink. De gangene unnskyldningene har vært for overbevisende eller jeg rett og slett ikke har tenkt så langt. For til syvende og sist er vi bare mennesker, og jeg kommer helt sikkert til å feile både en og to ganger.

Karoline
Jeg har jobbet i ARK Bokhandel siden 2009, og har en mastergrad i litteraturformidling fra Universitetet i Oslo. Jeg prøver å lese bøker i forskjellige sjangre, men ender altfor ofte opp med samtidsromaner av norske forfattere.

2 kommentarer

Leave a Response

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.